جشنواره ورزشهای بومی توانخواهان روستایی در مهرستان
به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «صدای ماشکید»، در روزگاری که توسعهی متوازن و عدالتمحور، یکی از آرمانهای اساسی نظام اجتماعی و فرهنگی کشور به شمار میرود، توجه به نیازهای خاص اقشار آسیبپذیر از جمله افراد دارای معلولیت، نهتنها ضرورتی انسانی بلکه رسالتی اجتماعی است. در این میان، بهرهگیری از ظرفیتهای فرهنگی بومی چون بازیهای محلی، میتواند مسیری خلاقانه و مردمی برای توانمندسازی این قشر و ایجاد نشاط در دل روستاها فراهم سازد.
جشنوارهی افراد دارای معلولیت ساکن مناطق روستایی در قالب ورزش و بازیهای بومیمحلی فراگیر، در چارچوب برنامهی توانبخشی مبتنی بر جامعه (CBR) و با همکاری اداره ورزش و جوانان شهرستان مهرستان برگزار شد.
محمد ذاکر دهانی، مدیر اداره بهزیستی مهرستان، با اعلام این خبر، هدف از برگزاری این جشنواره را توسعه برنامههای توانمندسازی، توانخواهان در مناطق روستایی و تسهیل دسترسی این افراد به امکانات ورزشی عنوان کرد.
وی در گفتوگو با خبرنگار صدای ماشکید اظهار داشت: «با اجرای این جشنواره، افراد دارای معلولیت، علاوه بر پرورش قوای جسمانی و روانی، به مهارتهای ارتباطی مؤثر دست مییابند و میتوانند قابلیتهای شغلی و اجتماعی خود را ارتقا دهند.»
دهانی در ادامه با اشاره به چشمانداز بلندمدت این طرح گفت: «هدف نهایی ما، فراگیرسازی ورزش در منازل روستایی افراد دارای معلولیت است. طی سالهای اخیر، گسترش این فرهنگ در میان خانوارهای روستایی یکی از اولویتهای ما بوده و امید داریم در سالهای آتی این طرح به تمامی روستاهای شهرستان تسری یابد.»
این جشنواره، برای شرکتکنندگان نیز خاطرهای بهیادماندنی و تجربهای متفاوت از مشارکت اجتماعی و دیدهشدن در سطح عمومی بود.
یکی از شرکتکنندهها در مسابقه حلقهزنی به خبرنگار صدای ماشکید گفت: «من سالها بود که فکر میکردم اینجور برنامهها فقط مخصوص شهره و ما تو روستاها سهمی ازش نداریم، مخصوصاً ما که معلولیت داریم. اما امروز توی این جشنواره، برای اولینبار حس کردم دیده میشم. بازیها ساده بودن ولی پر از هیجان. وقتی تونستم تو مسابقه حلقهزنی برنده بشم، انگار دنیا رو بهم دادن. مهمتر از بردن، این بود که همه کنار هم بودیم، میخندیدیم، تشویق میکردیم و باور میکردیم که هنوز امید هست. امروز برام فقط یک جشن نبود، یک تجربهی تازه بود از زندگی با عزت.»
یکی دیگر از شرکتکنندگان در مسابقه طنابکشی نیز چنین گفت: «من اهل روستام، اهل همین خاک، و سالهاست که با محدودیت جسمی کنار اومدم. ولی کمتر جایی بوده که حس کنم میتونم با بقیه رقابت کنم، خنده کنم، بازی کنم. جشنواره امروز برام یک یادآوری بود؛ اینکه ما هنوز توان داریم، هنوز شور زندگی داریم. وقتی توی طنابکشی شرکت کردم و مردم تشویقم کردن، یه حس عجیبی داشتم، انگار همه چیز ممکنه. کاش این برنامهها ادامهدار باشن. ما فقط نیاز به توجه داریم، به یک فرصت برای دیده شدن. امروز اون فرصت به ما داده شد، و این یعنی دنیا جای قشنگتریه.»
جشنواره ورزشهای بومی معلولین در مهرستان، نمونهای موفق از پیوند سیاستهای رفاهی با ظرفیتهای فرهنگی بومی است. این اقدام، بهخوبی نشان میدهد که توانمندسازی معلولین تنها در گرو امکانات پیشرفته شهری نیست، بلکه میتوان با ابزارهای ساده، اما مؤثر فرهنگی – نظیر بازیهای سنتی – روحیهی نشاط، مشارکت و خودباوری را در میان معلولین مناطق روستایی تقویت کرد.
از منظر اجتماعی، چنین برنامههایی علاوه بر ارتقای سلامت جسمی و روانی، زمینهساز تغییر نگرش جامعه نسبت به معلولیت است. وقتی افراد دارای معلولیت در دل روستاها میدرخشند و تحسین میشوند، مسیر برای ادغام اجتماعی آنها هموارتر میشود و انگارههای منفی جای خود را به احترام و اعتماد میدهند. همچنین اجرای این طرح در چارچوب برنامهی توانبخشی مبتنی بر جامعه (CBR)، نشان از نگاهی علمی، مشارکتمحور و پایدار دارد.
انتهای خبر/
ارسال دیدگاه
انتشار یافته : 0